ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

ηλεκτροκαρδιογράφημα
Τι είναι;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι μια σχετικά απλήστην εκτέλεση, απολύτως ανώδυνη και σύντομη εξέταση  που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ ο Βίλεμ Αϊντχόφεν (βραβείο Νόμπελ 1924) πραγματοποίησε την πρώτη καταγραφή καρδιογραφήματος το 1903, ακόμα και σήμερα η εξέταση αυτή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλινικής καρδιολογίας.

Πως γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Η λήψη του καρδιογραφήματος βασίζεται στον ηλεκτροκαρδιογράφο. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος είναι μια συσκευή ενίσχυσης και καταγραφής του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς. Η καταγραφή διενεργείται με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που εφαρμόζονται στα χέρια, τα πόδια, αλλά και στο στήθος του ασθενούς. Η ερμηνεία του καρδιογραφήματος είναι σύνθετη. Ο καρδιολόγος καλείται να το αναλύσει και να κατευθύνει τα επόμενα βήματα του ασθενούς προς τη σωστή διαγνωστική διαδικασία.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν διαρκεί πάνω από δύο λεπτά. Κατά τη διάρκειά της ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι ακίνητος για την ακριβή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού.

Τι πληροφορίες μας δίνει το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το καρδιογράφημα μπορεί να μας δώσει ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών. Η καταγραφή του μπορεί να αποκαλύψει διαταραχές της αιμάτωσης της καρδιάς (ισχαιμία και έμφραγμα μυοκαρδίου). Επίσης, μπορεί να φανερώσει αρρυθμίες από τις πιο απλές ως και τις πιο σύνθετες, ενώ ακόμη μπορεί να θέσει την υποψία αλλαγής της αρχιτεκτονικής της καρδιάς. Τέλος, μπορεί να φανερώσει αλλαγές των τιμών κάποιων αιματολογικών παραμέτρων, όπως οι ηλεκτρολύτες μας. Μερικά παραδείγματα παθήσεων για τις οποίες το ΗΚΓ μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες είναι:

  • Διαταραχές του συστήματος αγωγής και διάφοροι τύποι κολποκοιλιακού αποκλεισμού
  • Υπερτροφία του μυοκαρδίου
  • Διάταση των κόλπων
  • Πιθανή τοξική δράση καρδιακών και άλλων φαρμάκων
  • Οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ισχαιμία και έμφραγμα του μυοκαρδίου)
  • Πνευμονική εμβολή (σπάνια)
Είναι χρήσιμο το ηλεκτροκαρδιογράφημα; Σε ποιους απευθύνεται;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά και πολύ απαιτητικό στην ερμηνεία του. Παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες και για αυτό αποτελεί απαραίτητο στάδιο της καρδιολογικής εξέτασης είτε στα πλαίσια τακτικού καρδιολογικού ελέγχου ρουτίνας (check up), είτε στις πιο σοβαρές και επείγουσες περιστάσεις. Επομένως, το καρδιογράφημα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους εξεταζόμενους. Ακόμη και ένα απολύτως φυσιολογικό καρδιογράφημα αποτελεί από μόνο του εξαιρετικά σημαντική πληροφορία.

Συμπερασματικά

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δώδεκα απαγωγών, εκατό και πλέον χρόνια από την ανακάλυψη του παραμένει στην πρώτη γραμμή παρέχοντας κυριολεκτικά ένα γαλαξία πληροφοριών. Είναι απαραίτητο και  προσιτό σε όλους. Επίσης, είναι απλό στην εκτέλεση του και αναπαραγώγιμο. Πρόκειται για μια εξέταση που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται από όλους στο ετήσιο check up, καθώς μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς μας.

Ο Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος Σταύρος Καρανίκας είναι μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας. Ο ιατρός έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία σε καρδιολογικά ζητήματα και στο ιατρείο του πραγματοποιεί καρδιολογικές εξετάσεις με τη χρήση των πιο σύγχρονων μηχανημάτων. Επικοινωνήστε με τον δρ. Σταύρο Καρανίκα και κλείστε το ραντεβού σας.