Η καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο, μια ομάδα συμπτωμάτων δηλαδή, όπως η δύσπνοια, η κόπωση, τα οιδήματα των κάτω άκρων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνυπάρχουν με ευρήματα κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό του. Επηρεάζει τουλάχιστον το 1% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο πλέον του 10% σε ηλικίες άνω των 70 ετών.
Το σύνολο αυτό των συμπτωμάτων μπορεί να οφείλεται σε δομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες της καρδιάς. Οποιαδήποτε ανατομική ή λειτουργική ανωμαλία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πάσχει η λειτουργία της καρδιάς, ως αντλία-τροφοδότης αίματος και οξυγόνου στο σώμα μας.
Είναι επαρκής ο ορισμός της καρδιακής ανεπάρκειας;
Ο ορισμός την καρδιακής ανεπάρκειας, δυστυχώς, είναι αρκετά γενικός και βασίζεται στην ομάδα συμπτωμάτων που οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Η παθολογία που προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προϋπάρχει των συμπτωμάτων. Επιπροσθέτως, οι πιθανές αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας είναι ποικίλες και συχνά ενδέχεται να συνδυάζονται. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, για την καλύτερη έκβαση και πρόγνωση του ασθενούς, η θεραπεία να ξεκινά το συντομότερο δυνατόν από τη διάγνωση της παθολογίας που οδήγησε στα συμπτώματά της.
Ποια συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας;
Όπως προαναφέρθηκε, η καρδιακή ανεπάρκεια ορίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων. Τα ανησυχητικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια είναι τα παρακάτω:
- Δύσπνοια
- Κόπωση
- Ζάλη
- Ταχυκαρδία
- Νυκτερινός βήχας
- Κατακράτηση υγρών
- Δύσπνοια
- Οίδημα κάτω άκρων
- Απώλεια όρεξης
Σε ποιους παράγοντες μπορεί να ευθύνεται η καρδιακή ανεπάρκεια;
Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι για την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να ευθύνονται:
- Αρρυθμίες
- Κληρονομούμενες παθήσεις
- Ισχαιμική καρδιοπάθεια (π.χ. ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου)
- Βαλβιδοπάθειες
- Παθήσεις του περικαρδίου
- Παθήσεις του μυοκαρδίου και του ενδοκαρδίου (π.χ. μυοκαρδίτιδα ή κληρονομούμενες μυοκαρδιοπάθειες)
Όπως γίνεται κατανοητό, η ανάδειξη του αιτίου ή των αιτίων της καρδιακής ανεπάρκειας είναι υψίστης σημασίας. Το τεράστιο φάσμα παθήσεων που ευθύνεται για την εγκατάσταση της δύσπνοιας και των λοιπών συμπτωμάτων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη χορηγούμενη θεραπεία.
Αυτό αποκτά κριτική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποια από τα πιθανά αίτια είναι κληρονομούμενα, αλλά και ότι κάποιες παθήσεις (όπως για παράδειγμα μια σοβαρή στένωση ή ανεπάρκεια μιας βαλβίδας) μπορεί να απαιτούν επεμβατική ή χειρουργική αντιμετώπιση ως μοναδική λύση μόνιμης αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ειδική φαρμακευτική αγωγή μόνο πιθανόν να είναι αρκετή.
Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και θέλετε να προχωρήσετε άμεσα σε καρδιολογικό έλεγχο, επικοινωνήστε με τον εξαιρετικά έμπειρο Καρδιολόγο-Αρρυθμιολόγο Σταύρο Καρανίκα. Μετά τη διάγνωση θα προχωρήσει σε εξατομικευμένο σχεδιασμό της θεραπείας της νόσου.