ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

κολπική μαρμαρυγή

Τί είναι;

Η κολπική μαρμαρυγή (Αtrial Fibrillation) είναι η πιο κοινή υπερκοιλιακή αρρυθμία που προκαλεί έναν ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Χαρακτηρίζεται από χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα στους δύο κόλπους της καρδιάς με αποτέλεσμα να συστέλλονται αναποτελεσματικά ενώ οι κοιλίες να συστέλλονται άρρυθμα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι εξαιρετικά σημαντική οντότητα καθώς αφορά 2% έως 4% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού με το ποσοστό αυτό να αναθεωρείται προς τα πάνω καθώς βελτιώνονται οι μέθοδοι διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών. Επίσης η συχνότητα εκτοξεύεται στις μεγαλύτερες ηλικίες ενώ η κολπική μαρμαρυγή συνοδεύεται από σημαντικότατες επιπλοκές και κινδύνους για τους ασθενείς. 

Ποιοι παράγοντες κινδύνου προδιαθέτουν σε κολπική μαραμαρυγή;

Οι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία.
  • Αρτηριακή υπέρταση: Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
  • Άλλες παθήσεις: Ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) και η θυρεοειδοπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με την καταγραφή της στο κλασσικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) ή σε άλλη εξέταση καταγραφής του καρδιογραφήματος π.χ. Holter ρυθμού 24 ωρών ή εμφυτεύσιμο Holter. Απαιτείται η καταγραφή τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων της αρρυθμίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής εξαρτάται από τα συμπτώματα και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οι θεραπευτικοί στόχοι που καθορίζουν τη θεραπευτική στρατηγική περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής του ασθενούς
  • Αποκατάσταση και διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού ει δυνατόν
  • Πρόληψη των πιθανών επιπλοκών της κολπικής μαρμαρυγής (με σημαντικότερες το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια)

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει:

  • Αντιαρρυθμικά φάρμακα: Βοηθούν στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού στον φυσιολογικό ή τον έλεγχο της συχνότητας (μείωση της ταχυκαρδίας) όταν η αποκατάσταση της ρυθμικότητας αντενδείκνυται ή δεν είναι δυνατή
  • Αντιπηκτικά φάρμακα: Βοηθούν στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που αποτελούν τη δραματικότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής
  • Κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής: Είναι επεμβατική θεραπεία που συνίσταται στη χορήγηση ψύχους ή υψίσυχνου ρεύματος στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων με σκοπό την ηλεκτρική απομόνωση των πνευμονικών φλεβών (εκεί που ουσιαστικά παράγεται η αρρυθμία) από το αριστερό κόλπο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της κατάλυσης είναι πια θεραπεία πρώτης γραμμής με ελάχιστες επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου επεμβατικού ηλεκτροφυσιολόγου και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το βάρος των επιπλοκών που συνοδεύουν τη νόσο αλλά και την σημαντικότατη πιθανότητα μείωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα χρειαστεί ο ασθενής μετά την κατάλυση.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής. Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς  λόγω της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να αποσπαστούν και να ταξιδέψουν διά των αρτηριών στον εγκέφαλο και να διακόψουν την αιμάτωση ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου τμήματος του εγκεφάλου. Όχι σπάνια ένα τέτοιο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τη λειτουργικότητα του ασθενούς και την ποιότητα ζωής του.

Συμπέρασμα

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια σημαντική αρρυθμιολογική οντότητα λόγω των πιθανών συνεπειών της για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν καθώς και λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ασθενών που την εμφανίζουν στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η πρόοδος των επιστημών της φαρμακολογίας, της ιατρικής αλλά και της τεχνολογίας προσφέρει σήμερα, πολύ σημαντικά εργαλεία για την προστασία των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είτε προλαμβάνοντας της επιπλοκές της είτε αρκετά συχνά θεραπεύοντας την οριστικά.