Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

nutrition

Η θεραπεία των καρδιοπαθειών δεν συνίσταται μόνο από τη φαρμακευτική αγωγή και τις επεμβατικές θεραπείες. Πάντοτε πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη. Η Μάγδα Κοντογιάννη*, επιστημονικός συνεργάτις του ιατρείου μας γράφει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

  • Περιορίστε στο ελάχιστο τη επιλογή τροφίμων πλούσιων σε trans λιπαρών. Τα trans λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τηγανητά, fast food, σφολιατοειδή, έτοιμα παρασκευάσματα και γλυκά.
  • Περιορίστε τη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας (ιδανικά μπορεί να καταναλωθεί 1 φορά ανά 15 μέρες) και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε άπαχο λευκό κρέας όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.
  • Συστήνεται η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε 1 φορά την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (πχ σολομό, τσιπούρα, σαρδέλες,..) που αποτελούν πλούσια πηγή ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν και ενισχύουν την καρδιαγγειακή  λειτουργία.
  • Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης αντί των επεξεργασμένων-λευκών- προϊόντα.
  • Ενισχύστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων υπάρχει τόσο περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά γεμίζει η διατροφή σας. Φρούτα όπως το ρόδι, το πορτοκάλι, οι φράουλες, τα berries είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών.
  • Συστήνεται η κατανάλωση οσπρίων, τουλάχιστόν, 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης καθώς και φυτικών ινών ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα που αποτελούν πηγές καλών λιπαρών όπως ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελιές & ελαιόλαδο. Τα καλά λιπαρά θα ενισχύσουν & θα προστατέψουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το παρόν κείμενο δεν προορίζεται και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη και εξειδικευμένη διατροφική συμβουλή. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ιατρείο μας.

*Κοντογιάννη Μάγδα MSc

Διατροφολόγος, Επιστήμων Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου

MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

MSc Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών