Αίσθημα παλμών

Τι είναι;

Το αίσθημα παλμών είναι η αντίληψη των δικών μας καρδιακών παλμών. Αυτό  που συνήθως νιώθει κανείς είναι ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός, δυνατός παλμός ή “φτερούγισμα” στο στήθος.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Αν και το αίσθημα παλμών μπορεί εύκολα να ανησυχήσει τον ασθενή συνήθως είναι αθώο. Φυσιολογικές καταστάσεις όπως η έντονη άσκηση, το άγχος και η ψυχολογική επιβάρυνση από οποιαδήποτε αιτία αλλά και η υπερκατανάλωση διεγερτικών ουσιών όπως η καφεϊνη και η νικοτίνη μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση αυτή. Ενίοτε βέβαια το αίσθημα παλμών μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας πάθησης όπως μια αρρυθμία που χρήζει ιατρικής προσοχής, διάγνωσης και θεραπείας. Έτσι λοιπόν ένα περιστασιακό αίσθημα παλμών πολύ σύντομης διάρκειας (ενός ή μερικών δευτερολέπτων) για ελάχιστες φορές μέσα σε μια ημέρα συνήθως δεν αποτελεί λόγω ανησυχίας.

Μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια είναι όταν το αίσθημα παλμών συνοδεύεται από:

  • Μεγαλύτερη διάρκεια
  • Δυσφορία ή πόνο στο στήθος
  • Ζάλη, αδυναμία ή επικείμενη απώλεια συνείδησης
  • Δύσπνοια

Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;

Αρχικώς στην ανίχνευση ή αποκλεισμό δομικών ή λειτουργικών ανωμαλιών της καρδιάς που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία των συμπτωμάτων σημαντικό ρόλο θα διατελέσει ο υπέρηχος (triplex) καρδιάς. Η κυρίως διερεύνηση του αισθήματος παλμών και του αποκλεισμού ή της επιβεβαίωσης μιας πιο σύνθετης αρρυθμίας θα αρχίσει με την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Όμως, λόγω της μικρής διάρκειας της καταγραφής ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερης διάρκειας παρακολούθηση του ρυθμού όπως με το HOLTER ρυθμού ή με εμφυτεύσιμο καταγραφέα (implantable loop recorder).

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι το αίσθημα παλμών είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα και τελικώς η βασική του αιτία ενδέχεται να μην είναι αμιγώς καρδιολογική.